Рецептите на баба

От рецептите на баба избрахме да Ви представим тази, чийто имуностимулиращ ефект е използван от поколения българи и чиито резултати и механизми на действие вече са потвърдени в не едно клинично проучване - консумирането на чесън.

Чесънът ( Allium sativum ) е многогодишно луковично растение, което се култивира от 5000 години. Произхожда от Индия.

Още от древността чесънът се използва за лечение. В един египетски папирус от преди 3500 години са отбелязани 22 състояния и заболявания, които могат да бъдат лекувани с него.

През последните години чесънът е предмет на интензивни научни проучвания, които потвърждават многобройните му полезни свойства.

Какво съдържа чесънът и как действа ?

Чесънът е едно от най-богатите на фитонциди растения, което упражнява силно противомикробно действие. От него се изолират алицин и гарлицин – вещества с антибиотични свойства. Установено е, че един милиграм алицин има същата антибиотична активност като 15 IE пеницилин. Изразено антимикробно действие е установено спрямо чревни патогенни микроорганизми – дизентерийни, тифни, ентерококи, а също и холерния вибрион и вируса на грипа.

Ефектът на чесъна по отношение на имунната защита се демонстрира от следното три седмично проучване, обхванало доброволци, изяждащи ежедневно по 0,5 г. на кг тегло, прясно обелен, суров чесън. След експеримента било установено, че активността на т.нар. Т-килъри (лимфоцитите-убийци, унищожаващи директно микробите) се е повишила значително.

В института “Вайцман” в Израел, бе доказано също, че определен белтък, съдържащ се в чесъна стимулира и В-лимфоцитите, произвеждащи антитела.

Интересно е да се отбележи, че чесънът притежава и други лечебни свойства.

Той се използва за профилактика и терапия на атеросклеротичните изменения и склерозирането на артериите, което е причина за високо кръвно налягане, сърдечни смущения и инфаркт. На базата на клинични изследвания е доказано, че при 50 % от хората, приемали чесън в продължение на двегодишен период, размерът на склерозиране на артериите значително е намалял.

Чесънът също така понижава високите нива на холестерола и триглицеридите, които са в основата на сърдечно-съдовите заболявания. Направени са множество клинични изследвания (ние намерихме данни за 28), които показват, че чесънът намалява стойностите на общия холестерол с около 9 до 12 %. Установено е, че той повишава нивото на т.нар. “добър холестерол” (HDL), който предпазва артериите от неблагоприятни изменения.

Нашата препоръка:

Чесънът действа по-добре, когато е смачкан или изстискан, а не, когато е нарязан, тъй като при смачкването се разрушават повече клетки и се отделят повече важни за имунната система вещества.

Предпочита се консумацията на чесъна суров (кулинарната обработка разрушава много от полезните вещества).

Чесънът може също така да бъде поставян стрит в стаята, в която има болен от вирусна инфекция. Така в продължение на 3-4 часа той ще отделя летливи вещества с директен противовирусен ефект.

©Copyright 2013 - 2020 Медицински Център Фитолек ЕООД - Д-р Мариян Иванов | Всички Права Запазени!

Re-Design & Development Belanimus EOOD