Имунитет и Ароматерапия

(тази страница е подготвена с любезното съдействие на Доктор Даниела Карабелова)

Ароматерапията е лечебен метод, при който се използват натурални етерични масла, въвеждани в тялото през дихателните пътища, кожата и лигавиците.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА?

Етеричните масла (ЕМ) са ароматни, високо концентрирани растителни екстракти. Те са прозрачни, безцветни или леко оцветени течности с характерен аромат и вкус. Въпреки, че ги наричаме „масла“, те не са мазни и не оставят мазни петна върху хартия. Изпаряват се с различна скорост на стайна температура. По-леки са от водата и не се разтварят в нея. Затова при тяхното използване е необходим емулгатор – мляко, сметана, захар, мед, сода за хляб, морска сол, алкохол, тлъсти (базови) масла и др. Окисляват се лесно под въздействието на въздуха и светлината. Затова се съхраняват добре затворени в тъмни стъклени бутилки с обем до 10 мл.

Химичният състав на етеричните масла е много сложен. Количеството на органичните съединения: терпени, алкохоли, алдехиди, кетони и др., варира от 120 до 500 - различни по вид и брой в различните растения. Той може да търпи промени и според климатичните условия и почвата. Затова е невъзможно изкуственото създаване на идентични синтетични аналози на етеричните масла, макар че ароматът им може да бъде „изкопиран“. Този многокомпонентен състав определя и многобройните свойства на всяко едно етерично масло и неговата мултифункционалност. Например лавандуловото масло е един от най-добрите антисептици. Но то също така притежава отличен успокояващ ефект, подобрява настроението, премахва умората и облекчава главоболието.

Днешният ни интерес към ароматерапията не е връщане към традиционната медицина от миналото. Това е нещо като ново завъртане на спиралата: използване на вече известни и проверени във вековете сведения за ароматите и внедряване на нови, основани на научен подход и базирани на задълбочени знания за физиологията на човека. Безспорно ароматерапията не може да замени конвенционалната медицина. Но може да бъде чудесен допълващ холистичен подход в лечението и профилактиката на редица здравословни проблеми. Без да отричаме фармацевтичните препарати и нуждата от консултация с лекар, можем да говорим за многобройни предимства на биологично-активните вещества в растенията пред медикаментозните средства.

КАЧЕСТВО НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

От първостепенно значение за постигане на терапевтичен ефект и безопасно приложение на етеричните масла е произходът и качеството им. За съжаление, на нашия пазар има многобройни продукти, разпространявани като „ароматерапия“. Но голяма част от тях съдържат синтетични аромати и други замърсители, или са от некачествени етерични масла. Само когато използвате чисти, медицински клас масла, може да разчитате на терапевтичния ефект, описан в справочниците по ароматерапия. Истинските етерични масла имат незабавен ефект върху физиологичните функции, настроението, самочувствието.

Терапевтичният/медицински клас етерични масла са 100% чисти и напълно естествени. При извличането им не се използват органични разтворители и нямат синтетични добавки. Изходните суровини за тяхното производство са с доказан произход. Чистотата им е подложена на строг качествен контрол по време на целия производствен процес и преминават прецизни лабораторни анализи.

Органични/био етерични масла се извличат от растения, отговарящи на стандартите на биоземеделие и се подлагат на регулярни проверки за това.

Ароматерапевтичен клас масла – представляват смеси от естествени и синтетични компоненти.

Търговският клас етерични масла са резултат от вторична дестилация. Получават се нискокачествени масла или към тях се добавят/отстраняват определени вещества за корекция на аромата или за да станат по-безопасни.

ПРАВИЛА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА:

 • Не нанасяйте неразредени масла на кожата и лигавиците (с изключение на лавандула и чаено дърво с манука и канука и то в отделни случаи)
 • Не превишавайте препоръчаните дозировки, особено ако още нямате опит в ароматерапията
 • Проверете дали нямате алергия към дадено масло. Същинските алергични реакции към етерични масла са редки, но не могат да бъдат напълно изключени. За целта нанесете в областта на лакътната гънка 1 капка от избраното ЕМ, предварително разредено в 1-2 капки зехтин или друго базово масло. Следете за оток, зачервяване и сърбеж в следващите няколко часа. Леко парене и порозовяване на мястото е възможно да се наблюдава от някои масла, без това да е белег за алергична реакция. Друг начин да проверите чувствителността е, като капнете 1 капка от маслото на носна кърпичка. Многократно през деня се вдиша дълбоко от аромата. Признаци на алергична реакция са кихане, хрема, сълзене и дразнене в очите.
 • При бременност (особено в първия триместър) и епилепсия използването на етерични масла не се препоръчва, освен с конкретни показания и то само за някои ЕМ. Дозировката се намалява наполовина.
 • При сърдечно-съдови заболявания, бронхиална астма, бъбречна недостатъчност, много възрастни пациенти към ароматерапия се пристъпва само след консултация с квалифициран ароматерапевт.
 • Вътрешният прием на ЕМ е допустим само в указаните дозировки за конкретни масла и само след консултация с лекар-ароматерапевт.
 • Ароматерапевтичният курс не бива да продължава повече от 3 седмици.
 • Цитрусовите масла (лимон, портокал, грейпфрут, мандарина, бергамот) са фототоксични. Никога не ги нанасяйте по откритите части на тялото преди излагане на слънце.
 • За бебета до 12 месечна възраст може да се използват ограничен брой ЕМ, като лавандула, чаено дърво с манука и канука, римска лайка. За масаж или вана е необходима само 1 капка ЕМ, разредена съответно в 1 с.лъж. базово масло или 20 мл мляко.
 • От 1 до 5 годишна възраст може да се ползват по 2 капки за масаж или вана. В аромадифузия се позволяват повече масла – портокал, сребърна ела, евкалипт, нероли, фенхел и др.
 • От 6 годишна възраст може да се ползват повечето от маслата, като дозировката е наполовина спрямо тази за възрастни.
 • Етеричните масла се съхраняват само в оригиналните им флакони (с капкомер) на тъмно, недостъпно за деца място! Цитрусовите масла може да се съхраняват в хладилник.

Ароматерапията може да се използва както самостоятелно, така и съвместно с други неконвенционални (хомеопатия, нутритерапия, рефлексотерапия, масаж, Су Джок, фитотерапия, акупресура и др.) и конвенционални лечебни методи. Нещо повече – някои ЕМ (лимон, лавандула, босилек, чаено дърво и др.) дори увеличават бактерицидния ефект на антибиотичната терапия, ако се прилагат съвместно.

„Primum non nocere“ – „Преди всичко не вреди!“. Не бива да забравяме заръката на Хипократ, дори когато говорим за етерични масла. За ефективността на ароматерапията съществена роля играе дозировката. Винаги трябва да помним, че те са силно концентрирани. Практическият опит показва, че малките дози могат да предизвикат значително по-силен ефект, особено ако проблемът е от психо-емоционално естество. Основно правило в ароматерапията е: „повече не винаги е по-добре“ или „по-малкото е повече“. Използването на неразредени масла и големи дози от тях също така крие риск от алергизиране.


ЛЕЧЕБНО ДЕЙСТВИЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

Всички етерични масла, макар и в различна степен:

 • притежават противовъзпалително и антисептично действие
 • въздействат положително на нервната система
 • влияят благотворно на емоциите и психическото здраве
 • активно възстановяват и съхраняват здравето и красотата на кожата и косата

Повечето етерични масла:

 • имат обезболяващо действие
 • отстраняват кожни дефекти след изгаряния и травми
 • повлияват благотворно дихателната и сърдечно-съдовата система

Поне една трета от етеричните масла:

 • имат целебно действие върху храносмилателната система
 • притежават детоксикиращо, очистващо действие и неутрализират токсини
 • подобряват функцията на имунната система
 • оптимизират работата на ендокринната система и нормализират хормоналния фон

Част от тях имат антипаразитно и репелентно (отблъскващо насекомите) действие.


ДРУГИ ПРЕДИМСТВА НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

Ето и някои други предимства на етеричните масла, които ги правят безценнен помощник в борбата ни с инфекциите:

 • при използване на етерични масла бактериите не могат да развият резистентност. Едно от обясненията на този факт е, че етеричните масла съдържат десетки, а понякога и стотици молекули, които взаимно усилват и допълват действието си.

 • за разлика от антибиотиците, етеричните масла не унищожават добрите бактерии в тялото и не водят до развитие на дисбактериоза и на гъбичкови инфекции. Напротив, много от етеричните масла упражняват силно противогъбичкова действие.

 • прилагани правилно, етеричните масла влияят благотворно не само на имунната ни защита, но и на редица органи и системи, които нямат нищо общо с имунитета (в зависимост от вида на използваното етерично масло).

 • много от основните етерични масла, използвани в борбата ни с инфекциите упражняват и силен антистресов или тонизиращ ефект, а е доказано, че психо – емоционалното ни състояние влияе съществено на имунната ни защита.

ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ИНФЕКЦИИ – КОИ СА НАЙ ЧЕСТО ИЗПОЛЗВАНИТЕ ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Сред етеричните масла с най – силно антисептично, имуностимулиращо и противовъзпалително действие спадат тези от чаено дърво с манука и канука, лимон, евкалипт, лавандула, карамфил, мащерка, мента, риган, тамян и др.


МЕТОДИ ЗА ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА ЗА ПРОФИЛАКТИКА И ЛЕЧЕНИЕ НА ИНФЕКЦИИ:

Аромалампа или аромадифузер – посредством изпарение от подгряване със свещ или чрез ултразвук етеричното масло активно насища въздуха в помещението. Количеството на етеричното масло се съобразява с големината на помещението. Същото трябва да е проветрено със затворени врати и прозорци. На всеки 5 кв.м площ се предвиждат по 1-2 капки от ЕМ. Достатъчна е 30-40 минутна дифузия 1 до 3 пъти дневно. Внимавайте с домашните любимци. Те са изключително чувствителни към ароматите. Избягвайте да поставяте в арома-дифузера си плътни, визкозни масла като ванилия, ветивер, пачули, за да не повредите ултра-звуковата дюза.

Инхалация – вдишва се ароматът на маслото директно от флакона или след нанасянето му на салфетка, аромамедальон и др. (студена инхалация). Дишането е равномерно и дълбоко, очите – затворени. Продължителност на инхалацията – 3-5 минути. За гореща инхалация се приготвя купа с гореща вода, капват се 3-4 капки от избраното ЕМ, главата и купата се покриват с голяма кърпа. Диша се дълбоко със затворени очи за 3-5 минути. Особено подходяща е при заболявания на дихателните пътища. Инхалации може да се провеждат ежедневно по 1-2 пъти за деня в продължение на 7-10 дни. Горещите инхалации не са подходящи за малки деца, много възрастни, немощни и объркани хора.

Арома-медальони – 2 – 3 капки етерично масло се нанасят върху съответния медалион (профилактика и лечение на дихателни инфекции, стрес, повишено нервно напрежение, като репелент);

Капки за нос:

 • с етерично масло от Чаено дърво с манука и канука. В 10мл. базово масло капнете 5 – 8 капки Чаено дърво с Канука и Манука, и с помощта на капкомер, няколко пъти дневно и преди сън капвате по 2 капки от разтвора във всяка ноздра. За базово масло, можете да използвате масло от авокадо, арган, сусам или просто зехтин - зависи от предпочитанията ви. Капките с Чаено дърво са щадящи към носоглътката и безкомпромисни към бактериите и вирусите.
 • Чаеното дърво е мощен антисептик с широк спектър на действие (стрептококи, стафилококи, вируси, гъбички). Има противовъзпалително, болкоуспокоително, противоалергично, имуностимулиращо, регенериращо действие. А съчетанието му с масла от Канука и Манука, му дава голямо преимущество в сравнение с чистото масло от чаено дърво, поради това, че няколко пъти нараства ефектът на въздействие и се омекотява специфичната болнична миризма на чистото масло от чаено дърво. Капките са подходящи и за малки деца, след консултация с ароматерапевт/лекар. За тази рецепта е подходящо единствено Чаеното дърво на Вивасан, благодарение на омекотената формула с Канука и Манука.
 • комбинирани капки за нос. Силно противомикробно и противовъзпалително действие упражняват и капките за нос с етерични масла, приготвени по следния начин: към 10 мл. сусамото масло/зехтин добавяме 2 капки етерично масло от евкалипт, 2 капки етерично масло от мащерка и 2 капки етерично масло от чаено дърво с манука и канука. Слагат се 3-5 пъти на ден по 2 капки във всяка ноздра. За деца под 3 години етеричните масла се намаляват наполовина, т.е. по 1 капка в 10 мл. сусамово масло/зехтин.

За локално приложение – ноздри: към памучно тампонче, напоено със зехтин се прибавят 1 – 2 капки етерично масло от съответното етерично масло (лавандула или чаено дърво с манука и канука например) – при хрема и дихателни инфекции. Памучното тампонче се държи поне 1 час първо в едната, а после и в другата ноздра. Прави се 2 – 3 пъти дневно.

За локално приложение – ухо (при възпаление – отит): към памучно тампонче, напоено със зехтин или с противовъзпалителни капки за уши се прибавят 1 – 2 капки етерично масло (лавандула, индрише или чаено дърво с манука и канука например). Памучното тампонче се слага в болното ухо и се държи там поне 1 – 2 часа. Прави се 2 – 3 пъти дневно и преди сън.


Масаж – един от най-ефективните методи на въздействие върху организма. Въздейства благотворно на дихателната система, кръвообращението, храносмилателната, нервната и ендокринната система. Подобно на арома-ваната проникването на етеричните масла през кожата е съпроводено и с вдишването им, което осигурява бърз ефект върху психо-емоционалната сфера чрез лимбичната система (обонятелният мозък е част от лимбичната система). Обичайната пропорция, приложима за частичен масаж (например на крайник или шийна яка) е 10 мл базово масло и 5-6 капки етерично масло. За цялостен масаж, както и ако ще се провеждат серия масажи, по-удачно е да се приготви предварително смес от 50 мл тлъсто/базово масло и 15-20 капки етерични масла. За масаж на деца от 6 до 12 годишна възраст количеството на ЕМ е наполовина. За бебета до 2 годишна възраст – не повече от 1-2 капки за един цялостен масаж. Провеждат се в честота един арома-масаж на 2-3 дни в курс от 10-12 процедури.

Локално втриване: 2-3 пъти дневно на по 2-3 капки в областта на шията (при възпалено гърло или възпалени гласни връзки), в долната част на корема (при цистит или болезнена менструация), около ушната мида (при възпаление на ухото) и където е необходимо;

Директно накапване (лавандула): върху засегнатата повърхност (без разреждане с крем или базово масло) – рани, порязвания, изгаряния и/или компрес с 6-8 капки етерично масло, ½ чаена лъжица сода и 150 мл. преварена вода;

Директно накапване (лавандула): върху засегнатата повърхност (без разреждане с крем или базово масло) – ухапвания и ужилвания от насекоми, кърлежи, медузи, змии – по 3 – 4 капки директно върху ужиленото (ухапаното) място на всеки 5 минути в продължение на половин час, след което – няколко пъти дневно по няколко капки директно върху засегнатите участъци;

Компреси – биологично-активните вещества от ЕМ проникват добре през кожния участък, намиращ се непосредствено над болния орган. Попадайки в кръвоносните и лимфни съдове, оказват спазмолитично, противовъзпалително и обезболяващо действие. В стъклена или порцеланова купа се слага около ½ - 1 ч.лъж. сода за хляб или сол. На нея се накапват 5-6 капки от избраното ЕМ. Залива се с 200-300 мл вода. С получения разтвор се намокря памучна кърпа или салфетка и се притиска към болното място. Компресът се държи 20-40 минути, като неколкократно се потапя в разтвора и се изцежда. При травми, отоци, ухапвания от насекоми, мускулни разтежения са подходящи студените компреси, така че във водата може да се добави лед или върху компреса да се постави ледена торбичка. При цистит, артритни и други хронични болки може да са предпочете загряващ компрес. Тогава използваме топла вода и покриваме компреса с найлон и топла вълнена кърпа. Държим го само докато се усеща топъл!

Разтривания – действат обезболяващо и противовъзпалително, силно повлияват лимфната и кръвна циркулация. Подходящи са за малки кожи повърхности – болезнена мускулатура, върху гръдната кост при дихателни инфекции, стъпалата (при студени крайници, простуда, диабет). В 10 мл ЕМ (около 1 с.лъж.) се разбъркват 10 капки ЕМ (напр. розмарин, лавандула, мащерка) . С тази смес се правят фрикции (втриване с бързи, енергични движения).

Арома-вана – осигурява най-силното въздействие на ЕМ. Маслата имат съприкосновение с цялата повърхност на тялото и в комбинация с топлата вана бързо биват абсорбирани в кръвната и лимфна система. Така ЕМ оказват въздействие върху белите дробове, червата, бъбреците, централната и периферна нервна система. Ваната се пълни с вода с нужната температура и едва тогава в нея се излива, предварително разтвореното в емулгатор ЕМ. За вана на цялото тяло са достатъчни 6-8 капки масло. Емулгатор може да бъде мляко, сметана, соли за вана, морска сол. Времетраенето на една процедура – 10-15 минути. Арома-вана се прави 2-3 пъти седмично до прекратяване на симптомите. След това – веднъж седмично с цел профилактика. Желателно е първите два сеанса да бъдат с продължителност от 5 до 10 минути. Вариант на арома-ваната са ваничките на стъпалата – също много ефективни. На малко морска сол се накапват 6-8 капки от избраните ЕМ и се заливат с топла вода. Стъпалата се потапят в разтвора за 10-15 минути с периодично доливане на гореща вода.


Гаргара и вода за уста – ЕМ са прекрасни заы грижа за устната хигиена, заздравяване на венците, профилактика на кариес, при стоматит, след стоматологични интервенции и др., както и при възпалено гърло. Може да се прави жабурене или гаргара 3-4 пъти дневно с лечебна и веднъж дневно с профилактична цел. Една капка ЕМ чаено дърво може да се капне на четката, заедно с пастата за зъби за ежедневна грижа. За гаргара 3-4 капки ЕМ салвия, мента, мащерка, чаено дърво или евкалипт се накапва на ½ ч.лъж. сода за хляб и се добавя около 50 мл хладка вода. Известната в цял свят вода за уста „Листерин“, която съдържа няколко компонента от ЕМ – тимол, евкалиптол, ментол, носи името на английския хирург, създател на хирургичната антисептика, проф. Джоузев Листер, въвел в хирургичната практика карболовата киселина. Лорд Листер е открил тимола – основен компонент в ЕМ с антибактериално действие.

Дезинфекцирайте устната кухина, докато си миете зъбите – за целта можете да капвате по 1 капка от етерично масло от Чаено дърво с манука и канука и/или от Лимон върху предварително намокрената четка с пастата за зъби върху нея, когато миете зъбите си (много е полезно и при склонност към възпаление на венците и/или при афти, а лимонът има и избелващ ефект върху зъбите).

Вагинални апликации – ЕМ са много ефикасни не само в превенцията, но и в лечението на упорити и хронични влагалищни инфекции. Особено добър лечебен ефект упражнява чаеното дърво с манука и канука. Приготвя се смес от 50 мл сусамово масло (може зехтин) и 25 капки етерични масла (най-често чаено дърво с манука и канука, евкалипт, лавандула, салвия, розово дърво). От тази етерично-маслена смес се поставя дълбоко вагинално по 1 мл един или два пъти дневно с 2-кубикова спринцовка. Може също така да се ползват тампони, напоени със смес от 3-5 капки чаено дърво и 5 мл базова масло. Тампоните се сменят на всеки 4 часа в продължение на 3-4 дни. Вагиналните апликации не се прилагат по време на месечния цикъл! Постепенно се разреждат през ден до веднъж седмично. В тази честота могат да се ползват безопасно и ефективно няколко месеца. Сигурна съм, че жените щяха да си спестят много от женските си проблеми, ако на нощното си шкафче държаха по едно такова бурканче и го ползваха регулярно, като част от хигиената си.

Вътрешен прием – макар че ЕМ са били давани от сестри и лекари на техните пациенти много преди разпространението на съвременната фармация, по отношение на приемането на етерични масла през устата се водят спорове, обособяват се различни школи. В някои страни вътрешен прием на ЕМ се назначава само от лекар. Според няколко клинични проучвания от последните 10-15 години, приемът през устата е с отличен ефект при стомашно-чревни проблеми, инфекции, безсъние и тревожност. Важно е да се вземат под внимание няколко неща:

 • Етеричните масла трябва да са от сигурен производител с гаранция за чистота и контролирано производство
 • Не всички ЕМ са подходящи и безопасни за вътрешен прием
 • Строго трябва да се съблюдава дозировката и продължителността на прием
 • Не се препоръчва вътрешен прием за деца под 6 годишна възраст, освен по изрична лекарска препоръка
 • ЕМ се приемат през устата само върху емулгатор! Например бучка захар, мед, мляко, зехтин, парченце хляб. Не – във вода! Не – директно върху езика!


В заключение: вътрешният прием е ефективен и безопасен при положение, че този, който го препоръчва е добре обучен, използваните ЕМ са наистина качествени и дозите са старателно измерени!


ЗАЩО В СВОЯТА ПРАКТИКА НИЕ, ЛЕКАРИТЕ ОТ МЦ ФИТОЛЕК, ИЗПОЛЗВАМЕ ПРЕДИМНО ЕТЕРИЧНИ МАСЛА И ПРОДУКТИ НА ВИВАСАН? ЕТО НЯКОИ ОСНОВНИ ПРИЧИНИ:

 1. 1. Фирма ВИВАСАН спазва GMP стандарт (Good Manufacturing Practices или "добра производствена практика"). GMP стандарт е система от множество принципи и правила, които контролират правилното протичане на всички етапи от производствения процес и гарантира качествен краен продукт. GMP обхваща всички етапи от производствения процес: получаване на суровини и компоненти, системи за качество на доставчика, използване на най-съвременни технологии и оборудване, начин на контролиране, хигиена на помещенията, висока квалификация на производствения персонал, етикетиране на готовата продукция, съхранение на суровини и готова продукция, транспорт и доставка до търговската мрежа. Високото качество и чистота на продукта се гарантират още и от контрола с газ-хроматографски и мас-спектрометричен анализ. Целта на GMP сертификата е да се гарантира, че продуктите от всяка партида имат еднакви качества (повече за GMP стандарта можете да прочетете тук: http://vivasanbg.com/GMP)
 2. 2. Надписът „произведено в Швейцария“, който можем да прочетем на опаковките на всички етерични масла и хранителни добавки, произведени за ВИВАСАН означава, че и самата държава упражнява непрекъснат стриктен контрол върху качеството и всички етапи на производството. Никоя друга държавата не се ангажира с такъв контрол, когато става въпрос за етерични масла и хранителни добавки.
 3. 3. Фирма ВИВАСАН инвестира непрекъснато в научно – изследователска дейност, клинични проучвания и иновации.
 4. 4. Всички продукти на фирма ВИВАСАН имат висока биодостъпност. Близо 80 % от активните вещества достигат до кръвта и от там – до тъканите и органите.
 5. 5. Суровините, от които се извличат маслата са плод на биоземеделие, без генетично-модифицирани култури и в голяма част от случаите от собствени плантации. Тези суровини се подлагат на парна дестилация изключително в свеж вид, максимум до 24 часа от събирането им. Технологичният процес по извличане и очистване на етеричните масла се извършва с възможно най-модерна апаратура. Тази висококачествена продукция е одобрена за използване с терапевтична цел в десетки клиники, родилни домове, училища и домове за възрастни хора в Швейцария (семейната компания Elixan Aromatica, произвеждаща етеричните масла ВИВАСАН повече от 25 години, има водещ дял (70%) в Швейцария и дистрибутира продукцията си в 32 страни).

Повече за фирма ВИВАСАН и за предлаганите от нея етерични масла можете да прочетете на страниците на phytolek.bg/treatments и vivasan.bg

©Copyright 2013 - 2020 Медицински Център Фитолек ЕООД - Д-р Мариян Иванов | Всички Права Запазени!

Re-Design & Development Belanimus EOOD