Имунитет и хомеопатия

Хомеопатията е метод на лечение, който се прилага вече повече от 200 години.

За негов основоположник се счита немският лекар Самюел Ханеман (1755-1843 г.) - виден токсикилог и химик на своето време, работил в Университета в Лайпциг. След дългогодишни наблюдения и експерименти, той установил, че вещества, които в измерими дози могат да причинят болест, в безкрайно малки дози могат да излекуват болест, протичаща с подобни симптоми. Оттук идва и името хомеопатия (homeos –подобен и patos – болест).

Интересно е да се отбележи, че още през IV век преди новата ера бащата на медицината – Хипократ е забелязял, че “нещата, които са причинили заболяването могат да го излекуват”.

Днес, повече от два века след публикуването от Ханеман на първите му научни трудове, хомеопатичният метод на лечение е признат и прилаган в 83 страни по света. От европейските държави, тези, в които хомеопатията има най-дълбоки корени са Англия, Франция и Германия. Хомеопатия се преподава в много от медицинските университети (само във Франция те са осем), а броят на лекарите, които я практикуват непрекъснато расте. От 1999 г. курсове по хомеопатия се организират и от Медицинските университети в София, Пловдив и Варна.

Има вече множество клинични проучвания в областта на хомеопатията, които се публикуват в престижни медицински списания, както и европейски директиви за хомеопатичните медикаменти с приложение при хората и за хомеопатчините медикаменти с приложение във ветеринарната медицина.

Задължителните и/или доброволните здравноосигурителни фондове на много страни (като Франция и Германия напр.) покриват разходи за хомеопатични консултации и лечение. В България това също вече е факт. Здравноосигурителната компания Здраве България сключи договор за оказване на медицинска помощ с хомеопатичния център„Фитолек”, София и заплаща за своите осигурени осъществените там хомеопатични консултации и назначеното лечение. Това е прецедент в България, който е и знак за отварянето на страната ни към методи, които са традиционно популярни в страните от Западна Европа.

Непрекъснато расте и доверието на хората в България към хомеопатичния метод на лечение. Това не е случайно. Хомеопатичното лечение постига резултати, без да има никакви странични ефекти или противопоказания. Не случайно наричат хомеопатията „нежната медицина” и тя е предпочитан метод за лечение, включително и при бременни жени и малки деца.

Счита се, че докато стандартните (алопатични) лекарства подтискат болестта, хомеопатичните представляват специфичен сигнал за стимулиране и отключване на потенциала, заложен във всеки организъм да се справи с възникнал в него болестен процес. Иначе казано, хомеопатията цели отстраняване на причините за заболяванията, вместо само да се опитва да потиска проявените симптоми.

Не случайно на хомеопатичният метод на лечение се доверяват много знакови личности измежду които: Далай Лама, Майка Тереза, Махатма Ганди, целият английски кралски двор, семейство Клинтън, Пол МакКартни, Катрин Зита Джоунс, Дейвид Бекъм и много други.

Хомеопатичният метод на лечение намира приложение в почти цялата остра и хронична патология, засягаща човека. Особено добре се повлияват острите и хроничните инфекции на гърлото и на дихателните пътища и често свързаните с тях хипертрофия на сливиците и разрастване на трета сливица, острите и хроничните синузити, сенната хрема, бронхиалната астма и други алергични състояния, разширените вени и хемородите, дегенеративните и възпалителните ставни заболявания, редица гинекологични и кожни проблеми (включително псориазис, екзема, акне и херпес зостер), чести кръвоизливи от носа, бъбречни заболявания и възпаления на пикочния мехур, язва и колит, съдовите и неврологичните усложнения на захарния диабет, депресията и състоянията на стрес и тревожност и много други. Хомеопатията, обаче, не е панацея и има заболявания, каквито са множествената склероза, епилепсията, инсулинозависимият захарен диабет, туморите, острите хирургични състояния и др., при които е задължително прилагането на алопатични медикаменти, на хирургични и физиотерапевтични методи на лечение и др. При нужда лекарят – хомеопат може да комбинира хомеопатичния и нехомеопатичните методи на лечение в интерес на пациента за постигане на по-бързи и по-трайни терапевтични резултати. Използването на хомеопатични лекарствени средства е напълно съвместимо с едновременното прилагане и на други медикаменти, тогава, когато това е необходимо.

Има три условия за успешното лечение с хомеопатия:

Внимателно направения подбор на медикаментите от квалифициран лекар хомеопат, съобразно симптомите на заболяването, но също така и съобразно отключващите фактори, наследствените обременености на пациента, обичайният начин, по който протичат заболяванията при него, индивидуалните му характеристики и т.н.;

Запазената реактивност на лекувания човек (там, където има пълно изчерпване на функциите на даден орган, хомеопатията не би могла да извърши чудеса);

Спазване на елементарното, но важно правило 10-15 минути преди и след приемането на хомеопатичен медикамент да не се консумират нито храна, нито течности и в момента на приемането да няма специфичен вкус в устата (мента, кафе, дъвка, цигара).

Хомеопатичните медикаменти, които могат да бъдат намерени в българските аптеки са производство основно на две хомеопатични компании – френската „Boiron” и немската „Heel”. Те имат изцяло естествен произход и са създадени на базата на растителни, животински или минерални първоизточници.

Едно интересно приложно поле на хомеопатията е профилактиката. Изготвянето на подходящи профилактични схеми за често боледуващи деца или възрастни, съобразени с особеностите на техните болестни тенденции и индивидуалната им реактивност, могат значително да разредят боледуванията и да направя тяхното протичане по-леко.

Нашата препоръка:

При често боледуващи деца или възрастни - изготвяне на индивидуална имуностимулираща програма.

При всички останали - приемане на 1 флаконче Oscillococcinum (един от най-популярните хомеопатични препарати на българския пазар), веднъж седмично, в целия сезон на повишена опасност от грипни и парагрипни инфекции. Клинично проучване, осъществено във Франция показва, че приемът на 1 флаконче Oscillococcinum седмично в периода от октомври до март снижава значително заболеваемостта от вирусни инфекции (над 50 % в сравнение с контролната група). Това е една лесна и достъпна профилактика, приложима включително и при съвсем малки деца и бременни жени. Фитолек

©Copyright 2013 - 2020 Медицински Център Фитолек ЕООД - Д-р Мариян Иванов | Всички Права Запазени!

Re-Design & Development Belanimus EOOD