Имунитета - рискови фактори

Тютюнопушене и замърсяване на околната среда

Праховите частици и химическите вещества, съдържащи се в дима и токсичните изпарения действат алергизиращо и упражняват директно увреждащо въздействие върху ресничките на дихателните пътища. Като следствие от това тяхната функция се нарушава и движенията им се забавят, а това пречи на ефикасното прочистване на горните дихателни пътища от микроби, прахови частици, сажди и др. Освен това е установено, че пушачите имат много по – големи нужди от вит. С, който играе изключително важна роля в имунната защита на организма. Трябва да се изтъкне, че не по-малко вредно за здравето е пасивното тютюнопушене.

Стрес и отрицателни емоции

Много са доказателствата за това, че хората които са под въздействие на хроничен стрес или на отрицателни емоции боледуват по-често и от грип и други инфекции. Едно от многобройните проучвания в тази област показва, че хората с високи показатели за стрес, за период от половин година боледуват близо три пъти от остри вирусни инфекции на дихателните пътища, докато при тези, при които било отбелязано ниско ниво на стрес, честотата на боледуване била 1,5 пъти за 6 месеца. Според американски учени намалението на защитните сили на организма спрямо инфекции е най-сериозно, когато са налице конфликти в службата или в семейството. Интересно е да се отбележи, че рязкото намаляване на положителните изживявания се отразява по-неблагоприятно на имунната защита, отколкото хроничния стрес. Все пак трябва да се знае, че влиянието на емоциите и стреса върху имунитета е различно силно при различните хора и е в зависимост от индивидуалните особености на организма и от степента на устойчивост на психиката.

Физически претоварване

Установено е, че след физическо претоварване имунната защита на организма е силно отслабена.

Това потвърждава и фактът, че много от професионалните състезатели боледуват по-често от инфекции след края на състезания или усилени физически тренировки.

Когато става дума за спорт, обаче, трябва да се има предвид, че тук ефектът върху имунитета е дозазависим.

Умерените и редовни физически усилия са от изключително значение за поддържането на добра форма и безспорно допринасят и за по-добрата устойчивост на организма.

Прекомерните натоварвания обаче, могат да доведат целия организъм до изтощение, в това число и неговата имунна ситема.

Студ и влага

Статистически безспорен е фактът, че при студено и влажно време хората боледуват по-често от инфекции на дихателните пътища. Причина за това е не само обстоятелството, че тогава се преохлажда дихателната лигавица и това води до известно отслабване на локалната й защита. Когато времето е студено и влажно, хората прекарват повече време в затворени помещения, където е налице по-висока концентрация на болестотворни причинители.

В тези помещения не рядко въздухът е претоплен, а съответно – и по – сух. Това води до изсушаване на лигавицата на дихателните пътища, което е не по – малко вредно за нейната локална защита от преохлаждането й.

Непроходимост на носа и алергия

Анатомичните промени в областта на носа, било то вродени такива или настъпили след травма или по друг повод, са честа причина за развитие на инфекция на горните дихателни пътища и за нейното хронифициране.

Често в основата на честите дихателни инфекции стои алергия към определени вещества. Алергичната реакция в организма, също както и инфекцията, често е свързана с подуване на носната лигавица и с повишено отделяне на слуз. Това на практика много често създава предпоставки и за развитие в горните дихателни пътища и в кухините на синусите на вируси или бактерии. Поради тази причина в много от случаите се касае не за чисто алергични прояви, а за синузит, хрема и/ или кашлица от смесен тип, роля за които играят както алергизиращи вещества, така и болестотворни микроорганизми.

©Copyright 2013 - 2020 Медицински Център Фитолек ЕООД - Д-р Мариян Иванов | Всички Права Запазени!

Re-Design & Development Belanimus EOOD