Имунитет и начин на живот

Фактори, свързани с начина ни на живот могат значително да повлияят ефективността на имунния ни отговор. На тази страница представяме онези от тях, които са най-важни за укрепването на имунната ни защита. А за онези от тях, които ни правят по-уязвими пред различните причинители на инфекции можете да прочетете тук.

Позитивното мислене. Вече има не малко проучвания, показващи, че хората подложени на стрес и обладани непрестанно от тревожни мисли са много по-уязвими по отношение на множество заболявания, включително и инфекции. Установено е, че оптимистите имат повече антитела и следователно по-надежна защита и по-мощен имунен отговор спрямо инфекциозните агенти.

Умерен, но редовен спорт и закалителни процедури. Значението на спорта и особено на спорта на открито, както и на различните видове закалителни процедури за устойчивостта на организма към заболявания са известни и се препоръчват и практикуват отдавана.

Рационалното хранене с преобладаване на богати на витамини и антиоксиданти храни е важно по принцип, но още повече в сезона на инфекциите. Значението му за човешкия имунитет е доказано по безспорен начин. Повече по този въпрос можете да прочетете в нашата рубрика за нутритерапия.


В сезона на грипа би било добре да не забравяме и значението на елемнетарните хигиенни мерки:

    • При кихане и кашляне, устата и носа да се покриват с кърпа, която след това да бъде изхвърляна.
    • Ръцете да се мият често и внимателно със сапун или с препарати за ръце на алкохолна основа или да бъдат почиствани с хигиенни кърпички за ръце;
    • Да се избягва контакта с болни хора и посещението на събития, при които в затворени помещения се събират много хора;
    • Да се проветряват често помещенията, в които пребиваваме;
    • Важно е да се знае, че популярното напоследък масово носене на маска на носа и на устата може да бъде ефикасно само при смяна на маската на около 2 часа. Постепенното овлажняване на маската от дишането, кашлянето и кихането я прави пропусклива и ако не се сменя достатъчно често, от предпазен атрибут, тя се превръща в инфекциозен резервоар.

©Copyright 2013 - 2020 Медицински Център Фитолек ЕООД - Д-р Мариян Иванов | Всички Права Запазени!

Re-Design & Development Belanimus EOOD