Имунитет и апитерапия

"Апитерапия" означава лечение с пчелни продукти.

Наименованието на този метод производно на две думи: “apis” – пчела и “therapy” – лекувам.

Този вид терапия се използва от хилядолетия. Древните гърци, римляни, китайци и египтяни са използвали мед за лечение на рани и заболявания на червата. Хипократ, Целзий и Гален също споменават за лечебните свойства на пчелните продукти. Преди около 1000 години знаменитият учен от Изтока, Авицена пише: “Медът ободрява, възбужда апетита, подобрява храносмилането, възстановява паметта, изостря мисълта.”

Медът е прекрасен продукт, съдържащ над 70 вещества и витамини, което дава основание на мнозина да го наричат "универсалното лекарство".

След Втората световна война се извършват множество проучвания в сферата на действие на пчелните продукти.

В момента се използват 7 пчелни продукта: пчелен мед, прополис /пчелен клей/, пчелен прашец или перга /пчелен прашец от питите/, пчелно млечице, пчелна отрова, апиларнил, пчелен восък.

Пчелният продукт, който е най-ценен по отношение защитата на организма от вирусни, бактериални и всякакви други инфекции - тове е прополисът. Името му идва от гръцки език и означава: “за защита на града". Прополисът е смолисто вещество с жълто-зелен, кафяв или тъмно червен цвят. Пчелите го събират от смолистите вещества отделящи се от пъпките на различните растения, главно топола, върба, бреза, кестен и други и с него полират восъчните килийки и вътрешността на кошера.

Прополисът е многокомпонентна, сложна система от биологично активни вещества: фловоноиди (имат силно изразена антибактериална активност), органични киселини, минерални вещества, витамини и аминокиселини. Той действа подобно на антибиотиците, но не причинява резистентност и дисбактериоза, т.е. може да се прилага вътрешно продължително време. Притежава и мощно антиоксидантно действие.

Прополисът може да бъде намерен под формата на спиртен или воден екстрат, емулсия, кремове, капсули, таблетки и дори дъвки.

Нашата препоръка:

Един лесен, сигурен и достъпен начин за стимулиране на имунитета при малки и големи е приложението на прополисова (клеева) тинктура в доза по капка за всяка година живот (при децата) и по 15-25 капки при възрастните, три пъти дневно.

©Copyright 2013 - 2020 Медицински Център Фитолек ЕООД - Д-р Мариян Иванов | Всички Права Запазени!

Re-Design & Development Belanimus EOOD