Жена с хроничен максиларен синузит

Пациент: жена на 39 години.

Повод за консултацията: хроничен, обострен десен максиларен синузит с температура до 37,1 градуса, без изпотяване, без втрисане и без повишено отделяне на слюнка. Секретите от носа са гъсти, зловонни и често са примесени с кръв. Синузитът е започнал след зъбна инфекция и е доказан чрез рентгенова снимка преди 4-5 години и от тогава многократно са приемани различни видове антибиотици без или с краткотраен ефект. Преди една година е правена пункция също с краткотраен ефект.

От анамнезата заслужава да се отбележи още, че на пет години са извадени сливиците и че има изкривяване на носната преграда след счупване. Често е с главоболие. Получава световъртеж при рязко навеждане и изправяне, като следствие на ниско кръвно налягане. Отбелява обаче, че кръвното й налягане се влияе от настроението и психиката и понякога е по-високо. Изключително е зиморничава и чувствителна и към най-малкото течение, като отбелязва, че има обостряне на синузита от студ и вятър през зимата. Споделя, че и на море проблемът й със синузита не се облекчава. Често получава желязодефицитна анемия, като следствие от обилна менструация. Има установени късогледство и астигматизъм още в началното училище. Лесно се изпотява по цялото тяло. Пациентката съобщава още, че има стресова работа, неспокойна е, пие по 3-4 кафета дневно. Обича да споделя проблемите си.

От прегледа: мазна кожа на лицето и суха на тялото, телеангиектазии (разширени кръвоносни съдове) на лицето – пациентката споделя, че се увеличават с напредване на годините и че майка й е имала подобен проблем. При издухване от носа се отделя гъст жълтозеленикав секрет с жилки кръв. Не се забелязват други особености.

Изследвания: Рентгенографски данни за десен максиларен синузит.

Назначено лечение:

“Пирогениум” в разреждане 9 СН – 5 гранули сутрин.

“Калиум бихромикум” в разреждане 9 СН – три пъти дневно по 5 гранули.

“Силицея” в разреждане 15СН – по 5 гранули вечер.

“Нукс вомика” в разреждане 15 СН – 10 гранули в неделя.

«Имуно Фитолек» - 3х1 табл.

«Цефагрейн» (Чарак-Индия)- 3х2 табл.

Локално: смесват се в съотношение 1:1 Прополстом и Сребърна вода и от получения разтвор се накапват по 3-4 капки във всяка ноздра, 3-4 пъти дневно.

Контролен преглед: след един месец

Още след първите дни от началото на лечението секретите от дясната ноздра започнали да избледняват и намаляват. В момента жената няма оплаквания, а освен това се чувства и по-спокойна. Предприехме постепенно разреждане на приемите.

©Copyright 2013 - 2020 Медицински Център Фитолек ЕООД - Д-р Мариян Иванов | Всички Права Запазени!

Re-Design & Development Belanimus EOOD